Orzeł
A A A

Działalność naukowa

drukuj drukuj

 

  1. Rozpoczęcie prac nad przygotowaniem programów dotyczących analizy żywienia w różnych grupach wiekowych
  2. Ocena możliwości współpracy z jednostkami szpitalnymi zajmującymi się żywieniem klinicznym
  3. Rozpoczęcie prac na prowadzeniem w ramach Katedry Poradni Dietetycznej
  4. Przygotowanie publikacji związanych ze zmianami w żywieniu człowieka oraz oceny towaroznawczej
  5. Zadanie badawcze w ramach działalności statutowej (2017 – 2019) „Ocena aspektów etycznych związanych z wykonywaniem masowych badań przesiewowych noworodków”
  6. Rozpoczęcie prac nad przygotowaniem programów dotyczących analizy żywienia w różnych grupach wiekowych
  7. Ocena możliwości współpracy z jednostkami szpitalnymi zajmującymi się żywieniem klinicznym
  8. Rozpoczęcie prac nad prowadzeniem w ramach Katedry Poradni Dietetycznej
  9. Przygotowanie publikacji związanych ze zmianami w żywieniu człowieka oraz oceny towaroznawczej


Najważniejsze publikacje pracowników:
1.    Słuszniak, Z. Kurtyka, D. Lemańska. Badania przesiewowe noworodków w kierunku mukowiscydozy w Polsce południowo-wschodniej. Przegląd Lekarski 2011,68,1, 56-59.
2.    M. Kumorowicz-Czoch, D. Tylek-Lemańska, J. Starzyk. Thyroid disfunctions in children detected in mass screening for congenital hypothyroidism.
3.    J. Pediatr.Endocrinol.Metab. 2011, 24(3-4), 141-145.
4.    M. Kumorowicz-Czoch,  D. Tylek-Lemańska,  Ł. Wyrobek, T.  Grodzicka, J. Starzyk. Thyroid developmental anomalies among first-degree relatives of children with thyroid dysgenesis and congenital hypothyroidism. J. Pediatr. Endocrinol. Metab., 2012: Vol. 25, nr 5-6, s. 413-418.
5.    D. Lemańska: Badania przesiewowe w tyreologii. Tyreologia wieku rozwojowego. Red. A. Bossowski. Wyd. Medical Tribune Polska, Warszawa 2013, wyd. I, 137-152.
6.    D. Lemańska. Ethical aspects of neonatal mass screening. Family-Health-Disease, AFM Publishing House 2016, 91-98 (dostępny on line)
7.    E. Gabrowska, J. Pabisek, M. Przybyszowski, M. Spodaryk: Żywienie dzieci chorych na  mukowiscidozę. Dietetyka 2009, 3, 1, 4.
8.    E. Gabrowska: Zasady modyfikacji jadłospisu dorosłych w trakcie choroby. W: Niedożywienie ambulatoryjne dorosłych w praktyce pielęgniarskiej. Red: A. Zmarzły. Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Wydawca: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego, Wrocław, 2013,  77-83.
9.    E. Gabrowska: Przykładowe jadłospisy zawierające doustną suplementację pokarmową. W: Niedożywienie ambulatoryjne dorosłych w praktyce pielęgniarskiej. Red: A. Zmarzły. Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Wydawca: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J.Gromkowskiego, Wrocław, 2013, 97-103.
10.    E. Gabrowska: Żywienie i leczenie żywieniowe dziecka poddawanego zabiegom chirurgicznym. W: Opieka nad dzieckiem w wybranych chorobach chirurgicznych Red.: Twarduś K, Perek M. Wydawnictwo PZWL, Warszawa, 2014, 28-35.
11.    E. Gabrowska: Rola dietetyka w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia dorosłych. Red. Gabrowska E., Zmarzły A. Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Wydawca: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J.Gromkowskiego, Wrocław, 2014.
12.    E. Gabrowska: Dieta doustna pacjenta żywionego pozajelitowo: pokarmy stałe i płyny. W: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.Wydawnictwo Scientifica, Kraków, 2016, 31-35. 

Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego
ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1, 30-705 Kraków

Projekt i realizacja: Ideo Powered by: CMS Edito