Na Wydziale Zdrowia i Nauk Medycznych Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego od października 2013 uruchamiane zostają studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia na kierunku DIETETKA profil praktyczny.
Studia pierwszego stopnia na kierunku DIETETYKA są kierowane do Absolwentów Liceów ogólnokształcących, Techników gastronomicznych innych szkół średnich, a także pracujących dietetyków, którzy ukończyli wcześniej dwuletnie studium lub szkołę policealną kierunek dietetyka.
Tryb niestacjonarny realizowany w formie zjazdów co 2 tygodnie: piątek-sobota-niedziela pozwala uzupełnić dotychczasowe wykształcenie i uzyskać dyplom przez osoby pracujące.
Zgodnie z definicją zawodu określoną przez EFAD (Europejska Federacja Towarzystw Dietetycznych)
Absolwent po ukończeniu studiów otrzymuje tytuł zawodowy licencjata dietetyki, który daje możliwość samodzielnej praktyki dietetycznej, pozwala także na zatrudnienie w:
Dodatkowo: Absolwent zostaje przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Może także kontynuować naukę na studiach magisterskich.
CEL I ZAŁOŻENIA PROGRAMOWE STUDIÓW:
Studia mają profil praktyczny i pozwolą wykształcić Absolwentów, którzy przy bardzo dobrym przygotowaniu teoretycznym z zakresu nauk podstawowych dla kierunku: chemii i biochemii ogólnej i żywności, anatomii i fizjologii człowieka, mikrobiologii, genetyki, uzyskają wiedzę ukierunkowaną na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych. Przedmioty zawodowe: towaroznawstwo surowców spożywczych i żywności, technologia potraw, toksykologia żywności powiązane są merytorycznie z naukami klinicznymi w ramach podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i chorobie, farmakologią i problematyką integracji leków z żywnością.
Program studiów wyróżnia nauczanie przedmiotu LECZENIE ŻYWIENIOWE, jako terapii stosowanej u chorych ze stwierdzoną niewydolnością przewodu pokarmowego, przygotowując Absolwentów do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (POLSPEN), a jego realizację powierzono doświadczonym klinicystom zajmującym się na co dzień pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.
Dla uzyskania efektów praktycznego profilu kształcenia przewidziano zwiększoną ilość godzin ćwiczeń praktycznych w przedmiotach zawodowych:
przedmiot |
wykład |
seminarium |
ćwiczenia |
praca własna * indywidualne opracowywanie diety, jej składu lub zaleceń dietetycznych/żywieniowych |
Podstawy żywienia człowieka |
40 |
20 |
|
40/15* |
Żywienie człowieka zdrowego i chorego |
100 |
30 |
60 |
130/100* |
Leczenie Żywieniowe |
10 |
|
20 |
70/35* |
Dietetyka pediatryczna |
70 |
30 |
20 |
130/85* |
Kliniczny zarys chorób |
60 |
60 |
20 |
80/20* |
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
60 |
30 |
50 |
180/110* |
Analiza żywności |
|
40 |
20 |
65/30* |
Edukacja żywieniowa |
20 |
20 |
30 |
130/90* |
Realizując program edukacyjny Student nabywa umiejętności:
1. oceny zapotrzebowania pokarmowego w stanie zdrowia i choroby oraz praktycznie określa zasady doboru produktów spożywczych do planowania jadłospisów uwzględniając zmienność wynikającą ze stanu klinicznego, wieku, płci, aktywności fizycznej,
2. planowania i oceny indywidualnych jadłospisów stosowanych w różnych sytuacjach zdrowia i choroby oraz ocenia znaczenie programowania żywieniowego i jego wpływ na zdrowie populacji,
3. praktycznej oceny stanu odżywienia człowieka i potrafi kwalifikować do poszczególnych grup klinicznych,
4. opracowywania indywidualnych zaleceń dietetycznych w ramach poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych,
5. oceny funkcjonowania przewodu pokarmowego w zdrowiu i chorobie oraz doboru właściwej schorzeniu formy terapii żywieniowej,
6. praktycznego przygotowywania potraw dla zdrowych i chorych ludzi oraz stosowania systemu analizy zagrożeń przygotowywania posiłków ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych,
Aktywna i ukierunkowana nauka języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy pozwoli na posługiwanie się profesjonalnym słownictwem z zakresu dietetyki klinicznej i leczenia żywieniowego.
Dlaczego warto studiować Dietetykę na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego?
Temat: Zasady zdrowego odżywiania, profilaktyka i skutki otyłości
Czas: 26 kwi 2022 06:00 PM Warszawa
Dołącz do spotkania Zoom
https://zoom.us/j/96446129256?pwd=K2dsNzdnZ1dWMDdCV1JRamVhUzhMQT09
Identyfikator spotkania: 964 4612 9256
Kod dostępu: 908797
Uprzejmie informuje, że w październiku dyżur Pani Prof. dr hab. Barbary Stoczewskiej- Pełnomocnik Rektora ds. studenckich będzie odbywał się w środy w godz. 14.00-15.00 i w piątki w godzinach 15.00-16.00.
Szanowni Państwo,
W dniach 31 października - 1 listopada 2022 r.
dziekanat będzie nieczynny
PILNA INFORMACJA dla STUDENTÓW I ROKU STUDIÓW I STOPNIA I JEDNOLITYCH MAGISTERSKICH, którzy wybrali lektorat z języka angielskiego (dotyczy zapisów do grup): TUTAJ
https://sjo.ka.edu.pl/aktualnosci-studium/uwaga-studenci-i-roku-15.html
Szanowni Państwo,
w okresie świąteczno-noworocznym dziekanat będzie nieczynny w dn. 23.12.22-8.01.23 r.
Życzymy zdrowych, spokojnych oraz rodzinnych
Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności
w Nowym 2023 Roku !!!
W dniu 22 grudnia 2022 r. dziekanat będzie czynny w godzinach 9.00-11.00
DIET22/NS: