Orzeł
A A A

Aktualności WAiSP

drukuj drukuj

I nagroda Jury Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019

09-06-2020

1 nagroda Jury Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019
w kategorii obiektów publicznych Centrum Przesiadkowe w Żorach

dla
dr. inż. arch Pawła Maryńczuka
pracownika naukowo dydaktycznego Wydziału Architektury i Sztuk Pięknych Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego wraz z zespołem Laboratorium architektury w składzie:
mgr inż. arch. Anna Małek,
mgr inż. arch. Tomasz Błażyca,
mgr inż. arch. Bartosz Garczarczyk
Autorzy zdjęć: Tomasz Zakrzewski, Wojciech Losa
Koszt inwestycji 16,7 miliona złotych

2 czerwca 2020 odbyła się uroczysta Gala Online dwunastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019. Podczas transmisji LIVE poznano laureatów konkursu.
Konkursowe jury  w kategorii obiektów  publicznych, przy dużej liczbie zgłoszonych realizacji, przyznało Centrum przesiadkowemu Żory I nagrodę. Dzieło architektoniczne powstało w zespole projektantów pod kierunkiem dr inż arch Pawła Maryńczuka. Profesjonalne jury, składające się z najwybitniejszych nazwisk w dziedzinie architektury uhonorowało  bardzo dobrą architekturę, wyważone proporcje budynku, lekkość, otwartość na mieszkańców i nowoczesność.
Centrum Przesiadkowe w Żorach oddano do użytku 1 września 2019 roku powstało na miejscu dawnego dworca autobusowego przy ul. Męczenników Oświęcimskich. Działka na której powstała inwestycja bezpośrednio przylega do żorskiej starówki. Zobowiązywało to architektów do wykreowania wysokiej jakości przestrzeni publicznej, która wpisywałby się w ciąg ważnych miejsc w mieście. Centrum przesiadkowe w Żorach, obsługuje autobusy, ruch samochodowy oraz rowerowy. Priorytetem dla projektantów stało się bezpieczeństwo i wygoda podróżnych. Obszar komunikacji pieszej ujęto w obrębie wyspy - placu o charakterze poczekalni, wokół którego rozlokowane są poszczególne perony. Dzięki temu odseparowano potoki pieszych od ruchu kołowego.

Stojący w centralnej części placu terminal to lekka, prosta, minimalistyczna konstrukcja.  Osoby przebywające w środku mogą bez zakłóceń obserwować ruch poza terminalem. Relacja wnętrza budynku i jego przestrzeni zewnętrznej jest podstawowym komponentem w projektowaniu architektonicznym jako zintegrowanym całościowo zamysłem przestrzennym. Otwarcie budynku na kontekst najbliższego otoczenia służy budowie ekspresji wizualnej, atrakcyjnej estetyki budynku i jego plastycznego wyrazu jak również kreacji wewnętrznych wrażeń przestrzennych związanych ze światłem. Uzyskanie wszelkich efektów kompozycyjno-plastycznych i krajobrazowych jest możliwe dzięki zastosowaniu transparentności przegród, szklanych fasad oraz świadomego użycia światła w budynku. To światło oderwało dach od reszty obiektu Lewitujące zadaszenie wychodzi daleko poza obrys budynku - jednocześnie chroni podróżnych przed niepogodą i zacienia szklane elewacje.
Centrum Przesiadkowe w Żorach, to obiekt z którego to śląskie miasto jest dumne. „Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania – Centrum nie tylko służy mieszkańcom, ale stało się również wizytówką naszego miasta. Przyjęta koncepcja okazała się słuszna, bo mieszkańcy Żor szybko docenili budynek. Jasny, przeszklony, wyposażony w liczne i niebanalne miejsca przeznaczone dla oczekujących na autobus. Drewniane amfiteatralne schody stały się popularne szczególnie wśród wracającej ze szkół młodzieży” napisali redaktorzy miejscowych portali.

 

Pełna lista Aktualności
Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego
ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1, 30-705 Kraków

Projekt i realizacja: Ideo Powered by: CMS Edito